13 navad, ki starajo

1. (Pre)suhost

Pomanjkanje maščobne plasti na obrazu povzroči, da se koža hitreje sesede. Prav tako vam škodujejo t.i. hitre diete, ker hitro pridobivanje in izgubljanje teže povzroči raztegovanje kože, ki tako hitreje upade.

Hujšajte zmerno in počasi, trudite se vzdrževati telesno težo. Za mladostnejši izgled pa vedite, da je boljša kakšna kil`ca več, kot manj.

2. Mencanje oči

Raztegovanje in vlečenje občutljive kože okrog oči povzroča njeno ohlapnost, zaradi česar se bodo gubice tam hitreje izrisale in tudi ostale. Poleg tega, z mencanjem oči povzročite, da so podočnjaki bolj vidni in tekom let, ko se pigment spreminja, vam bo tovrstna razvada zagotovo dodala nekaj let.

S kožo okrog oči bodite karseda nežni in je nikoli po nepotrebnem ne raztegujte, pa naj se gre za nanašanje ali odstranjevanje ličil, negovanje, vstavljanje leč ali drugo.

3. Premalo spanca

Koža ima sposobnost samoreparacije, ki je najbolj intenzivna ponoči. Takrat bo imela tudi povečano sposobnost penetracije učinkovin, ki jih boste nanesli pred spanjem. Ne nazadnje, bodo na spočiti koži tudi podočnjaki manj opazni.

Koža ima spomin. Navadite se hoditi spat in vztajati ob istih urah. V posteljo se odpravite 7-8 ur, predno morate vstati, spalnica naj bo prezračena, temna in udobna, izklopite vse nepotrebne aparature, kot so televizijski in radio sprejemniki, računalniki…

4. Nepravilno ležanje

Več urno pritiskanje in mečkanje obraza ob blazino, bo tekom let “zmečkalo” tudi obraz. Pri spanju na trebuhu je enako.

Najbolj preventivno delujete, če spite na hrbtu, kjer kože na obrazu ne raztegujete.

5. Pitje po slamici

Redno šobljenje ustnic povzroča dodatne fine gubice okrog ust. Opazne so predvsem pri starejših kadilkah, preddispozicije pa pridobivamo tudi s pitjem po slamici.

Že res, da nam slamice pomagajo ohraniti šminko na svojem mestu, vendar lahko šminko popravimo hitreje kot že nastale gubice.

6. Uporabljanje anti age učinkovin v napačnih proizvodih

Veliko čistil vsebuje anti age učinkovine, vendar le-teh ne vsebujejo v zadostnih količinah, prav tako jih v stiku s kožo ne zadržimo dovolj časa, da bi dosegli željene efekte. Anti age čistila, ki vsebujejo antioksidante, so stran metanje denarja.

Raje investirajte v kakovostno kremo in/ali tonik, serum.

7. Pretirano izpostavljanje stresu

Stresni hormoni uničujejo kolagen, kar vodi do posedanja kože in gubanja le-te. Poleg tega, bo telo pod stresom večino hranil in kisika dovajal obremenjenim organom, ne koži, ki bo postala siva, brez leska in uvela.

Ugotovite kaj vas sprošča. Bodite telesno aktivni, vpišite se na jogo, s prijateljicami pojdite na kavo. Vsaj nekajkrat na teden!

8. Premalo rekreacije

Z rekreacijo se boste najbolj učinkovito spopadli s stresom, saj le ta uravnava krvni pritisk. Poleg tega poživlja krvni obtok, ki kot tak lahko koži dovede potrebna hranila in kisik. Če ne verjamete, poglejte rekreativce in športnike okrog sebe. Zagotovo jim boste prisodili manj let, kolikor jih dejansko imajo. Športanje je tudi edina znana preventiva osteoporoze!

9. Zaščita pred soncem z ličili

Veliko ličil (pudrov) obljublja UV zaščito. Večina tovrstnih izdelkov, žal, vsebuje samo UVB zaščito, pomembna pa je pravzaprav UVA zaščita, saj so ravno ti žarki tisti, ki povzročajo gubice.
Že pri sončnih kremah se ve, da je potreben nanos za zaščito, ki je navedena na embalaži, 1 cm! Pudra si nikoli ne namažemo tako na debelo in se zato, četudi vam obljubljajo 8, 10 ali 15 %  zaščito, na njo nikakor ne zanašajte.

Pod ličili raje uporabite serum z UVA in UVB zaščito.

10. Osredotočanje samo na gubice

Niso samo gubice tiste, zaradi katerih izgledate starejši. Tudi pigmentne pikice in madeži na koži ji dajejo starejši izgled.

Ne pozabite zato na redno odstranjevanje poroženelega sloja, ki bo odstranil del pigmenta in posvetlil lise. Ne pozabite tudi na UV zaščito, saj sončni žarki povzročajo nove pigmentacije in temnijo že obstoječe. Zadosti zgodaj začnite uporabljati pripravke z učinkovitimi anti age sestavinami, kot so hijaluronska kislina in vitamini.

11. Ignoriranje vratu in rok

Na vratu in rokah se staranje najhitreje pozna, žal pa se nemalokrat osredotočamo samo na obraz. Na vratu in rokah je debelina podkožja zelo tanka, zato se bosta ta dva področja zelo hitro sesedla in nagubala. Predvsem na rokah, kot zelo izpostavljenemu delu telesa, se rade že zelo zgodaj pojavijo tudi lise, ki nas dodatno “postarajo”.

Tudi na vrat in roke zato dnevno nanašajte anti age pripravke in ne pozabite na uv zaščito!

12. Brez sončnih očal

Ponavljajoče mežikanje, napenjanje in zastiranje oči pospešuje nastanek gubic. Če k temu pridamo še izrazitejšo pigmentiranost zaradi propada kolagenskih vlaken pod vplivom izpostavljanja UV žarkom, se lahko hitro zgodi, da boste okrog oči že zgodaj postali črni in zgubani, če se pred tem ne boste zaščitili.

Sončna očala z UVA in UVB zaščito uporabljajte tako na morju, kot tudi v avtu in gorah…, tako poleti, kot pozimi.

13. Uporaba navadnega, trdega mila

Tovrstna mila vsebujejo agresivne detergente, ki rušijo Ph vaše kože. Suha koža je podvržena hitrejšemu staranju in kot taka že optično izgleda starejša, bolj zgubana in “zategnjena”. Ne nazadnje je suha koža tudi bolj dovzetna za razne iritacije in možnosti okužbe.

Na vlažni koži so linije manj opazne, zato nikoli ne dovolite, da bo vaša koža izsušena (pomanjkanje vlage) in/ ali suha (pomanjkanje maščobe). Ne pozabite tudi na notranjo hidratacijo; vsaj 8 kozarcev vode na dan!

Komentiranje je onemogočeno..