mastna koža

Kozmetične značilnosti mastne kože bi opisali kot: debela, krepka, močna, zelo se sveti, veliko število ogrcev, belo- bleda, velike pore, malo prosevna, odporna.
Seboreja mastna koža

Značilnosti: povečano delovanje znojnic, velike svetleče pore, oljni film na porah.
Pri uravnavanju prekomernega izločanja sebuma in odpravljanju posledic aknavosti, je pri negi take kože zelo pomembna tudi uporaba AHA kislin.

Seboreja suha koža

(mastna koža s pomanjkanjem vlage)

Takšno stanje najdemo pri ljudeh s čezmerno hidrolipidno emulzijo na površini kože, če živijo v izredno suhem okolju, ker vodni del odpari s površine kože. Koža se sveti, je rahlo napeta in kaže zmanjšano plastičnost. Pri nepravilni negi lahko preide v mastno suho stanje.

Dehidracija kože se lahko zgodi vsem tipom kože, največkrat pa suhi koži (sebostatični) in suhi seboreji (seborrhoea sicca).
Vzroke najdemo v slabem hidrolipidnem plašču, stanje pa potencira premočno izpostavljanje soncu, veter, centralno ogrevanje, klima naprave, preveč uporabe vode…

Voda namreč roževinasto plast kože sicer ugodno navlaži, vendar ta pri suhem zraku že po 30 minutah izpari s kože, ki postaja vedno bolj suha, zgubana, srbeča in neprijetno napeta. Povečana je občutljivost na razpoke, vnetja in infekcije.

Za nego takšne kože uporabimo kreme z vlažilnimi snovmi. Vsebnost vlage v roževinasti plasti je izredno pomembna. Če pade pod 10% postane izgled kože prhljajast in razpokan, nastopi občutek napetosti in srbenja. Predvsem je pomembno vlago v koži tudi zadržati. Najboljši vlažilci v preparatih so: hijaluronska kislina, kolagen, elastin, natrijev laktat, sečnina, glicerin, propilenglikol.

Acne rozacea

Koža, ki jo prizadane rozacea je suha, na dotik vroča in vneta, prizadeti ima na koži pogosto veliko maščobe (npr. zaradi aken ali seboroičnega dermatitisa).
Vzroka za rozaceo ne poznamo.

Konvencionalno zdravljenje zajema jemanje antibiotikov s tretinoidi (kislina vit. A), ki pa ima stranske učinke ali operativne posege. Lasersko odstranjevanje žilic opravlja specialist dermatolog.

Alternativno zdravljenje zajema uporabo eteričnih olj, ki delujejo proti bakterijam in vnetjem.
Za pospešitev zdravljenja se uporablja lešnikovo olje, ki zoža pore, z dodatki ognjičevega in šentjanževega olja, eterična olja čajevca, kamilic, krvomočnice, palmaroze, rožnega lesa in sivke.

Za omilitev simptomov bolečin in vnetja pomaga poparek kamilic. Koristi tudi zelje, ohrovt in solata, katerih skuhane liste lahko položite direktno na kožo. Priporoča se tudi osnovna maska iz gline ali maske iz melone in črnega ribeza.
Preberi: Rastlinski izvlečki primerni za občutljivo kožo
Preberi: Delovanje in uporaba zdravilnih rastlin

Za preprečevanje vnetja pomaga čistilna kumarična maska in čistilno mleko iz gline, v prehrani pa veliko vitamina C!

(Literatura: Interno gradivo ZTI, 2002)

 

Preberite tudi: Nega obraza s sadnimi in alfa hidroksi kislinami

Komentiranje je onemogočeno..