AHA kisline

Sadne kisline so v kozmetiki aktualne že več kot 15 let in še vedno ostaja nesporno dejstvo, da imajo preparati z njimi številne prednosti pred drugimi kozmetičnimi izdelki, posebno takrat, ko jih namensko uporabljamo za vzpostavitev normalnega ravnovesja med regenerativnimi in degenerativnimi spremembami v koži, kar zaviralno vpliva na prehitro staranja kože.

V kolikor ni posebnih problemov na koži (brazgotine zazdravljenih aken ali prekomerno izločanje sebuma), se nega z AHA kislinami priporoča po 30. letu starosti – vendar le kot preventiva; sicer pa je nega s sadnimi kislinami priporočljiva predvsem pri zreli koži.

Učinkovanje sadnih kislin

Pri zreli koži sadne kisline uporabljamo zaradi njihove sposobnosti ublažitve znakov staranja, odstranjevanja zadebeljene rožene plasti, zaradi sposobnosti pospeševanja obnove in rasti novih celic v povrhnjici, zaradi povečevanja hidratacije kože in vsebnosti hijaluronske kisline v njej, zaradi stimulacije sinteze kolagena, vzpostavitve normalnega ravnovesja med vlago in lipidi in zaradi splošnega glajenja kože.

AHA kisline imajo tudi sposobnost čiščenja kože, odpravljajo pigmentne nepravilnosti, zmanjšujejo pore, normalizirajo izločanje lojnic in gladijo brazgotine zato so primerne tudi za nego aknaste in zabrazgotinjene kože.

Varnostna opozorila

Čeprav gre za kisline, moramo vedeti, da sadne kisline v varnih koncentracijah niso agresivne. Stranski učinki, kot sta npr. pojav rdečice ali blagega ščemenja, so redki, a tudi povsem normalni pojav.
Čeprav so AHA kisline v varnih koncentracijah neagresivne, njihovo uporabo odsvetujemo v primerih:
•    zelo občutljive kože z razširjenimi kapilarami,
•    herpesa,
•    kožnih alergij in infekcij,
•    v času pred in po sončenju,
•    nosečnosti,
•    pred 30.letom starosti, če koža ni problematična (akne, brazgotine zazdravljenih aken, pigmentne nepravilnosti…).

Ker sončna svetloba ni prijazna do izdelkov s sadnimi kislinami, lahko koža postane občutljivejša na sonce in ultravijolično sevanje. Poveča se verjetnost nastanka sončnih opeklin. Svetujemo, da se osebe, ki uporabljajo izdelke s sadnimi kislinami, izogibajo soncu in v času njihove uporabe uporabljajo primerno UV zaščito.

Najbolj varna je nega s sadnimi kislinami v kozmetičnem salonu in sicer v poznojesenskem, zimskem in zgodnjepomladanskem času.

Komentiranje je onemogočeno..