ali bom plešast/ a?

Pri naravni menjavi las izpade dnevno 50 do 150 las. To so lasje, katerih življenjski ciklus se je iztekel in jih bodo nadomestili novi.
Kadar lasje izpadajo obilneje, kar strokovno imenujemo efluvij, pa se pojavijo plešasti ali razredčeni predeli, čemur strokovno rečemo alopecija.

Glede na vzroke nastanka in videza razlikujemo tri vrste izpadanja las:

* izpadanje las pri moških
* krožno izpadanje
* simptomatično difuzno izpadanje

Izpadanje las pri moških

Kadar izpadajo lasje moškim, pogosto opažamo, da koža proseva na temenu, nekaterim pa lasje izpadajo nad čelom. Medtem, ko se poraščenost brade in prsi pod vplivom hormonov polno razvije, pa pri nastanku pleše lasni mešički v lasišču odmirajo. Posamezen las vedno izpade v mejah naravne menjave las, vendar pa se lasni mešiček ob koncu te prehodne stopnje ne povrne več v prvotno velikost, zato je nov las tanjši. Stopnja naslednje rasti lasu je krajša in prejšnje dolžine ne doseže več.

“Moška plešavost” se lahko pojavi tudi pri ženskah. Po meni v ženskem telesu nastaja manj ženskih hormonov, povečuje pa se količina androgenov. Če je delež androgenov zelo velik in če obstajajo določena nagnjena, se lahko na tipičnih predelih lasišča tudi pri ženskah pojavi moška plešavost. Zaradi hormonskih motenj se lasje lahko že pred meno močno razredčijo.

Krožno izpadanje las

Pri krožnem izpadanju las lasje izpadejo v kratkem času, pri tem pa nastajajo bolj ali manj okrogli plešasti predeli; od tod tudi poimenovanje. Krožno izpadanje las nastane zaradi zakrnevanja celotne lasne zasnove, ki se pri tem spremeni na velikost lasnega mešička telesne dlake.

Simptomatično (difuzno) izpadanje

Vse oblike izpadanja las, ki jih povzročajo bolezni ali spremembe v telesu, imenujemo simptomatično- difuzne. Lasje izpadajo raztreseno, neurejeno, pride do redčenja las, kar lahko prepoznamo kot simptome za infekcijske bolezni, kot so tifus, škrlatinka, pljučnica ali šen.

Do izpadanja las lahko pride tudi zaradi zunanjega delovanja kemikalij, zaradi uživanja zdravil proti strjevanju krvi, zdravil za preprečevanje ovulacije (kontracepcijske tablete) ali citostatikov, zaradi zdravljenja tumorjev z rentgenskimi in radijevimi žarki ali hudih psihičnih obremenitev.

Avtor: Katka Kačič, frizerka
Povzeto po: Huster in dr.: Frizerski priročnik

 

Preberite tudi: Regrad in koprive za lase

Komentiranje je onemogočeno..