Akne kot posledica nošenja mask

Mehanske akne so oblika aken, ki nastanejo zaradi kombinacije trenja, toplote in pritiska na kožo. Znojenje, z nadaljnim draženjem prizadetega območja, lahko stanje poslabša.
Mehanske akne zdravimo z zmanjševanjem stika med prizadeto kožo in dražilnimi snovmi, vzdrževanjem čistoče in lokalnimi preparati ter zdravili.

Mehanske akne so ena od oblik vulgarnih aken, ki so sicer najpogostejša oblika aken. V lažji obliki se pojavljajo kot mozolji, v hujših primerih pa se razvijejo papule in pustule. Začetni simptomi so razdražena koža kot posledica draženja tkanin in materialov. Skupaj s toploto in pristikom pa se ustvari idealno okolje še za razrast bakterij ter posledično zamašitev por in pojav aken.

Trije glavni dejavniki, ki prispevajo k nastanku mehanskih aken so toplota, drgnenje in pritisk.

Toplota povzroči širjenje por, kar povzroči idealno okolje za nabiranje sebuma in nečistoč.
Ponavljajoče se trenje draži kožo in nalaga odmrle kožne celice po njeni površini.
Pritisk z akumulacijo toplote zadržuje odmrle celice in nečistoče na koži.

Ko se pore zamašijo s sebumom in nečistočami, to kopičenje povzroči razmnoževanje bakterij (Cutibacterium acnes, Propionibacterium acnes), ki so sicer naravno pristotne v porah. To povzroči vnetje in razvoj aken v obliki komedonov, papul in pustul.

Photo by https://deepstash.com/

POJAVNOST

Mehanske akne se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, kjer se ustvarja dlje časa trajajoč pritisk, drgnjenje in toplota.

Ta vrsta aken je značilna za določene poklice, kot npr. športniki (zaradi tesno prilegajoče zaščitne opreme predvsem nogometašev, hokejistov), kuharji in gradbeni delavci (akne se pojavijo na čelu zaradi nošnje kap, čelad) itd.

V zadnjem času se opaža pojav mehanskih aken kot posledica nošenja obraznih mask, za kar se je na spletu že “prijel” nov izraz maskakne oz. maskne.

ZDRAVLJENJE

Mehanske akne zdravimo enako kot vnetne akne. Učinkovite sestavine odmašijo pore, zmanjšujejo vnetje in ubijajo bakterije, ki povzročajo ekne.

  • Salicilna kislina
Nasvet: manjše koncentracije sadnih kislin lahko dodate v svojo tedensko rutino. Če izkušenj s temi kislinami nimate ali potrebujete višje koncentracije, se oglasite pri kozmetičarki ali dermatologu.

Salicilna kislina prodira globoko v pore, jih čisti in pospešuje njihovo obnavljanje. Obenem pomirja kožo.
Nasvet: v dnevno rutino vključite izdelke s salicilno kislino. Lahko so v obliki krem, tonikov ali serumov in jih je najbolje nanesti zvečer.

  • Glikolna kislina

Glikolna kislina (sadna kislina) odstranjuje odmrle kožne celice, odmaši pore in zmanjšuje vnetje. Zmanjšuje madeže in rdečico.

  • Benzoil peroksid in Retinol

Mazila, pri katerih uporabi je potrebno biti previden, se uporabljajo pri dolgotrajnih, težjih obolenjih.
Nanašajo se samo lokalno in so na voljo z receptom.
Retinol pospeši odstranjevanje odmrlih kožnih celic, zmanjšuje vnetje in izločanje sebuma. Močno poveča občutljivost na sonce, uvajanje mora potekati postopoma.
Nasvet: predno začnete v svojo nego vključevati nepoznane sestavine, se posvetujte s strokovnjakom. Močnejše kot so učinkovine, več previdnosti je potrebne. Vedno najprej začnite z uporabo neinvazivnih postopkov in nato nadaljujte z uporabo učinkovin, ki naj si v svoji intenziteti postopoma sledijo.

  • Laser
Mehanske akne (acne mechanica) so ozdravljiva oblika aken. Učinkovito zdravljenje vključuje odpravo ponavljajočih se razlogov za njihov nastanek in uporabo izbranih negovalnih preparatov in postopkov.

Laserji s svojim delovanjem uničujejo in zavirajo rast bakterij ter pripomorejo k znižanju proizvodnje sebuma. Preprečujejo ponovno nastajanje papul in pustul, zmanjšujejo rdečico, pigmentne nepravilnosti in brazgotine, ki so posledica zazdravljenih aken.

Nekaj tretmajev je navadno dovolj, da se ustavi in prepreči nadaljne izbruhe aknavosti.

Povzeto po: https://dermcollective-com.translate.goog/acne-mechanica/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sl&_x_tr_hl=sl&_x_tr_pto=nui,op,sc

Komentiranje je onemogočeno..