Frizerka svetuje: Piling za lepe lase

Kar se tiče mene, je piling najbolše za vaše lasišče in lase, pravi Kati Mrak iz frizerksega salona PR` frizerju na Vrhniki.

Lasišče je temeljna osnova s katero začnemo skrb za svoje lasje, ker samo z zdravim lasiščem lahko zagotovimo zdrave in lepe lase.

V večni skrbi za lepe lase, kar redno zanemarjamo lasišče in mu nemalokrat posvečamo premajhno pozornost, saj je skrito pod lasmi in se ne vidi. Veliko modernih in učinkovitih preparatov sloni na silikonskih osnovah, ki las ne pozdravijo, ampak jih samo zgladijo, poleg tega pa se te sestavine nabirajo na laseh in lasišču. Tisti, ki na lase nanašajo veliko kozmetičnih preparatov, dolgoročno lasem škodijo, saj so lasje zgrajeni tako, da zdravi sami poskrbijo za večino svojih potreb in jim moramo dodajati samo toliko naravnih učinkovin, kot je potrebno za uravnovešenje njihove strukture, ki je poškodovana zaradi zunanjih vplivov, kot je onesnaženo ozračje, kemikalije, ipd. ali notranjih vplivov, kot so stresne situacije, prehrambene motnje, mena in še vrsta drugih neravnovesij v telesu, ki imajo zelo velik vpliv na lase.

Slabi lasje, obenem pa njihova gladka struktura in gladko lasišče nam je pokazatelj, da je na glavi veliko silikona in ostankov različnih preparatov. Frizer Harolog lase najprej testira z Lasnim testerjem, ki pokaže uravnovešenje vlage v lasu in sicer mora biti pravilno sorazmerje med močjo lasu in njegovo razteznostjo in na tej podlagi aparat tudi določi potrebne napotke za nadaljnjo nego, vzdrževanje ali zdravljenje las.
Izkušen frizer bo sicer že s prostim očesom in otipom ugotovil problematično lasišče, seveda pa lahko vrsto znakov problematičnega lasišča zaznamo tudi sami. To so prhljaj, srbeče lasišče, mastno lasišče, ipd. Če imamo možnost, da uporabimo mikrokamero, bomo z ustrezno povečavo zelo jasno videli stanje lasišča in las in na tej osnovi zagotovili ustrezne negovalne postopke.

Za začetek teh postopkov, je nujno najprej narediti »piling«, ki nam zagotovi osnove za vse nadaljne postopke. Piling se izvaja z masažo lasišča s Harologi  E.F.A. oljem, ki mu lahko dodamo različne rastlinske izvlečke, izdelane po receptih naših starih mam, ki so pomembni za določeno problematiko las in lasišča.
E.F.A. olje enakomerno nanesemo tako, da delamo prečke in potem s pomočjo plastične nanašalke nanašamo olje na lasišče in ga rahlo vmasiramo s prsti. Posebno pozornost posvetimo prizadetim in zelo suhim področjem na lasišču. Po izkušnjah so najbolj prizadeta področja na temenu lasišča, kjer je največja izpostavljenost zunanjim vplivom. Potem olje nanesemo tudi na lase, tako da se lasje dobro prepojijo z njim v celoti. Spet posebno pozornost posvetimo posebno izsušenim delom las in konicam. Če ugotovimo, da so lasje sproti vsrkali vse olje, ga je potrebno še dodati, tako da lasje ostanejo naoljeni. E.F.A. olje mora s svojim delovanjem razmehčati povrhnjico lasišča in lase ter v njih vnesti svoje sestavine in aktivne učinkovine.

Ko so lasje in lasišče dobro naoljeni, jih pokrijemo s plastično vrečko in pustimo delovati cca. 20 min. S telesno toploto na glavi se tako nanos načeloma tudi segreva, še boljše učinke pa bomo dosegli, če zagotovimo dodatno toploto za gretje.

E.F.A. olje je mešanica visokokakovostnih rastlinskih olj za zunanjo uporabo na koži in laseh, zaradi izjemnih sestavin, pa se lahko uporablja tudi kot prehranski dodatek. Vsebuje hranljive nenasičene in poli-nasičene maščobe in gama-linolensko kislino (GLA), ki tvori biološko  zelo pomembne prostaglandine. To je izdelek s širokim obsegom uporabe. Uporablja se kot dodatek npr. v šamponu pri zelo zelo suhih laseh, v negah blaži poškodovano in problematično lasišče ali uravnava maščobo na lasišču, ki vrhnjico kože vitalizira, da postane odporna in elastična. E.F.A. olje lasišče odpre in zmehča, obenem pa mu doda manjkajoče hranljive učinkovine, ki prodrejo do lasnih korenin in jim zagotavljajo osnove za rast in obnavljanje.

Zmehčano strukturo lasišča očistimo s Harologi Hair&Skalp Deep Cleanser šamponom.
Deep Cleanser je šampon z globinskim učinkom čiščenja las in lasišča, ker uspešno odstranjuje ostanke uporabe predhodnih izdelkov za lase. Njegovo poglobljeno delovanje nam zagotavlja, da bodo lasje in lasišče temeljito očiščeni in pripravljeni za negovalne postopke.
Šampon se nanaša na lasišče ravno tako po prečkah s tem, da se rahlo vmasira v lasišče, ker je posebno pomembno, da na tak način lasišče očistimo vseh predhodnih ostankov in nanosov. V primeru, da so lasje slabi in poškodovani, potem moramo biti pri masiranju previdni, da las preveč ne zapletemo, ker jih bomo po čiščenju težko razvozlali.  Zelo pomembno je, da šampon doseže lasišče, ker če ga nanašamo samo na lase, učinka na lasišču ne bomo dosegli. Šamponiranje je potrebno ponavljati toliko časa, da se šampon prične peniti oz., da imamo občutek na rokah, da so lasje žimasti in raskavi, kar pomeni, da na laseh in lasišču ni več ostankov odpadnih snovi. Lasišče tako dobi rahlo rdečkasto barvo, kar pomeni da je dobro prekrvavljeno in čisto.

Tako očiščenemu lasišču in lasem  je potem potrebno uravnovesiti pH faktor, kar dosežemo z negovalno oblogo Multi Treat. Oblogo spet nanašamo najprej po prečkah na lasišče in jo rahlo vmasiramo v lasišče, potem pa še na celotne lase in potem lasišče rahlo masiramo s premikanjem točk na lasišču, brez da bi vozlali lase. Obloga naj ostane na laseh in lasišču najmanj 5 do 10 minut. Če jo v tem času lasje vsrkajo vase, lahko na teh mestih dodamo še rahlo razredčeno z vodo, da se lepo razporedi po laseh. V tem času lase s širokim glavnikom tudi razčesujemo.
Multi Treat za lase in lasišče je intenzivna nega ki uravnava pH. Vsebuje amino kisline, čisti lanolin in vitamine. Odstranjuje umazanijo in naredi lase voljne. Zagotavlja pozitiven, regenerativen učinek na kožo in lasišče. Vmasiramo jo v umite, vlažne lase ter pustimo delovati cca. 15 minut, nato izperemo. Odlično se obnese tudi kot šampon in regenerator.  Obloga se lahko uporablja tudi kot zaščita rok pred kemičnimi posegi ter pri toplotnih in sončnih opeklinah. Uspešno blaži bolečine in pospešuje proces zdravljenja kože. Njena pH vrednost je približno 4,0.

Na koncu lase dobro speremo in nego zaključimo z ustreznim balzamom ( FIL ali FOB ), priporočamo pa tudi uporabo FIL Volumen balzama v spraju.
Ker so lasje očiščeni vseh ostankov predhodnih nanosov in če so slabotni, se nam bo zgodilo, da bomo dobili slabši občutek in mogoče se bodo lasje tudi vozlali, tako da jih bomo težje razčesali. To je normalna posledica čiščenja, ker se šele sedaj lahko začne proces zdravljenja lasišča in las. V tem primeru si pomagamo pri razvozlavanju las z  FIL šamponom.

S pilingom, ki ga moramo pri večjih problemih z lasiščem ponavljati večkrat, bomo zagotovili zdravo osnovo za rast in razvoj las, seveda pa je potrebno v nadaljevanju uporabljati  preparate, ki temeljijo na naravnih osnovah in ki ob zagotavljanju vseh učinkov, ki jih pričakujemo od njih, lase tudi negujejo in zdravijo. Samo tako, si bomo zagotovili lepe in zdrave lase ter seveda tudi lepo pričesko.

Za neproblematične lase je piling priporočljiv vsaj dvakrat letno in sicer po poletni vročini, ko se lasje izsušijo in je bilo tudi lasišče zelo izpostavljeno soncu ter v spomladanskem času, po izpostavljanju izredno onesnaženemu zimskemu ozračju, ko se veliko tega nabira v laseh in na lasišču. V postopku zdravljenja problematičnega lasišča in las, je potrebno v začetku piling izvajati enkrat mesečno, dokler se lasišče in lasje najprej ne pozdravijo.

Avtorice: Kati Mrak, Oštrbenk Barbka, Tadeja Štrok

Komentiranje je onemogočeno..