Dermatološko mnenje za lasersko odstranjevanje dlak

“Osnovni princip za lasersko odstranjevanje dlak temelji na prisotnosti pigmentov (melaninov) v dlačnem mešičku ter odsotnosti teh pigmentov v okolici dlačnega mešička. Nato je potrebno izbrati laser, katerega žarek ima takšno valovno dolžino svetlobe, da se bo le ta čimbolj absorbirala v teh pigmentih in ne v okolnih tkivih. To nam omogoča, da z laserskim žarkom dovedemo v kožo dovolj energije, ki se ustavi v omenjenih pigmentih in jih segreje do visoke temperature, ki posledično uniči dlačni mešiček, ob tem pa je okolna koža neprizadeta, saj nima pigmenta, kjer bi se žarek ustavil. Torej, če je izbor laserja pravilen in dovedena energija dovolj velika, potem lahko pričakujemo, da bomo dlačni mešiček uničili. Tam, kjer je dlačni mešiček uničen, tam dlaka nikoli več ne izraste in je odstranitev trajna!” pravi asist. Borut Žgavec, dr. med., spec. dermatovenerolog.

“Pri enem tretmaju ne moremo uničiti vseh dlačnih mešičkov. Le ti so namreč v različnih fazah rasti in so občutljivi na laser le v kratkem obdobju svojega cikla. Zato moramo tretmaje ponavljati v določenih razmakih, da ujamemo čimveč mešičkov v fazi, ko so občutljivi. Razmaki so različni za različne telesne regije, zato jih določamo individualno. Terapijo je potrebno ponavljati tudi zato, ker ob posameznem tretmaju uničenje nekaterih mešičkov ni popolno. Se le poškodujejo in sicer prenehajo z izdelovanjem dlake, a se kasneje mešički opomorejo in dlaka ponovno izraste. Obdobje, ko po laserski terapiji dlake ne rastejo, je zelo različno – največkrat traja nekaj mesecev (priblžno 3) pri nekaterih pa tudi daljše obdobje. Ta “navidezna” odstranitev dlak je pogosto vzrok, da se stranke odločijo za prekinitev tretmajev oz. jih opravijo manj, kot bi bilo potrebno in dlake spet “poženejo”.
Žal nam z laserjem ne uspe vedno uničiti vseh dlačnih mešičkov. Mnogi so namreč brez pigmenta ali ležijo zelo globoko v koži itd. Terapijo štejemo za dobro, če uničimo do 70% dlačnih mešičkov. To se v realnosti kaže kot zelo dober rezultat, saj je poraščenost na določenih predelih komaj vidna ali pa je ni videti! Namreč, učinek laserskega tretmaja, ni samo v uničenju dlačnih mešičkov. Tisti, ki preživijo so zelo drobni in proizvajajo dlačice, ki so drobne in brez pigmenta in jih komaj vidimo.
Vsekakor je lasersko odstranjevanje dlak učinkovito in ima številne prednosti. Že po prvem tretmaju dlačice običajno tudi do tri mesece ne izrastejo. Po končani terapiji pa dlačic skorajda ni oziroma so komaj vidne.

Lasersko odstranjevanje dlak je metoda izbora še posebej za tiste, ki se jim dlačice vraščajo ali se jim po britju (predvsem v področju bikinov in nog, pa tudi brade in brk) pojavljajo drobni “mozoljčki”. Laserska terapija to v večini primerov v celoti odpravi. Tudi pri pacientih, ki imajo zelo suho kožo ali kontaktne dermatitise so laserji prvi izbor.
Število potrebnih tretmajev se med posamezniki razlikuje. Večinoma je v povprečju potrebno vsaj 6 tretmajev, pri svetlejših dlačicah pa tudi do 15 ali več. Iz lastnih izkušenj opažam, da je v povprečju za zadovoljiv razultat potrebnih vsaj 6 do 8 tretmajev, včasih pa tudi več.
Vzdrževalni tretmaji so smiselni, saj na ta način lahko uničimo še tiste mešičke, ki so si od predhodnje terapije opomogli. Kako pogosto je vzdrževanje je spet odvisno od posameznika do posameznika. V začetku mogoče 2x letno, kasneje pa lahko le 1x na leto ali celo vsakih nekaj let. Po nekaj vzdrževalnih terapijah pa pri nekaterih nadaljevanje ni več potrebno, ker dlake ne rastejo več.” (asist. Borut Žgavec, dr. med., spec. dermatovenerolog)

Komentiranje je onemogočeno..