občutljiva koža

Problem občutljive kože je v porastu. Vzrok naj bi bili zunanji vplivi okolja, kot so onesnažen zrak, smog, tobačni dim, izpušni plini, klorirana voda, umetna luč, klimatsko ogrevanje, klima naprave, veter, sonce, uv svetloba, suh zimski zrak, podnebje… in pa tudi notranji, kot so stres, zloraba kave, nikotina in alkohola, zdravila, kontracepcijske tabletke, nepravilne shujševalne kure, napačna prehrana.

Tudi s starostjo, ko se koža začne tanjšati, postaja ta bolj občutljiva.

Simptomi preobčutljive kože se kažejo od občutka toplote do pekoče kože, napetosti in bolečine. Spremljajoči simptomi so lahko čezmerno delovanje lojnic, seboroična koža, hiperkeratoze, teleangiektazije, rosacea.

Občutljiva koža nastane največkrat pri suhem tipu, pojavi pa se lahko tudi pri vseh ostalih.

Občutljiva koža se mora izogibati aditivom v kozmetiki, kot so konzervansi, detergenti, emulgatorji, dišave… in pa tudi alkoholu!
Prepovedani so vsi preparati, ki kožo prekrvavijo, mehanični pilingi, intenzivno sončenje, solarij, ekstremne temperaturne razlike (savna), preparati, ki povzročijo okluzijo- nepropustnost na koži (maske in kreme s filmogenimi učinkovinami, parafinske obloge).

Občutljiva koža naj uporablja nežne in v praksi preizkušene nežne učinkovine, kot so ekstrakti kamilic, melise in hmelja.

Rosacea, acne rosacea in kuperoza

Rosacea je kronično vnetje vezivnega tkiva na obrazu, kuperoza pa pomeni razširjene majhne krvne žilice, ki prosevajo skoži kožo.

Pri rozacei se na začetku po nosu in licih pojavi množica rdečih pikic. Simptomi izbruhnejo nenadoma, spremlja jih srbenje ali občutek pekoče kože. Čez čas izginejo, cikel pa se čez čas ponovi.
Če kronična rozacea napreduje, se lahko pojavijo gnojni vozliči (posebej nos), ki lahko deformirajo mesto.
Koža, ki jo prizadane rozacea je suha, na dotik vroča in vneta, čeprav ima prizadeti na koži pogosto veliko maščobe (npr. zaradi aken ali seboroičnega dermatitisa).
Vzroka za rozaceo ne poznamo.

Konvencionalno zdravljenje zajema jemanje antibiotikov s tretinoidi (kislina vit. A), ki pa ima stranske učinke ali operativne posege. Lasersko odstranjevanje žilic opravlja specialist dermatolog.

Alternativno zdravljenje zajema uporabo eteričnih olj, ki delujejo proti bakterijam in vnetjem.
Za pospešitev zdravljenja se uporablja lešnikovo olje, ki zoža pore, z dodatki ognjičevega in šentjanževega olja, eterična olja čajevca, kamilic, krvomočnice, palmaroze, rožnega lesa in sivke.

Za omilitev simptomov bolečin in vnetja pomaga poparek kamilic. Koristi tudi zelje, ohrovt in solata, katerih skuhane liste lahko položite direktno na kožo. Priporoča se tudi osnovna maska iz gline ali maske iz melone in črnega ribeza.

Za preprečevanje vnetja pomaga čistilna kumarična maska in čistilno mleko iz gline, v prehrani pa veliko vitamina C!

(Literatura: Interno gradivo ZTI, 2002)

 

Preberite tudi: Tip kože z rozaceo
Morda bi vas zanimalo:
Negovalna nega obraza

Komentiranje je onemogočeno..