ali še smetiš?

Ste vedeli, da papirnati robčki in škatle od pic ne pašejo v zabojnik za papir? Ste vedeli, da je gospodinjsko olje nevaren odpadek za podtalnico in vse prej kot primeren za zlivanje v straniščno školjko ali pomivalno korito?

“S pravilnim ravnanjem z odpadki ohranjamo čisto okolico in varujemo okolje, z nadaljnjo predelavo ločeno zbranih odpadkov pa te vedno znova obujamo v novo življenje in s tem ohranjamo naravne vire in varčujemo z energijo.” (Janko Kramžar)

Čista vest za čisto okolje

snagaStara oblačila, obutev, posteljnino, kuhinjsko posodo, otroško opremo in igrače lahko oddate dobrodelnim organizacijam, materinskim domovom in zavetiščem za brezdomce.
Odej in brisač, ki jih ne potrebujete več, bodo veseli tudi v zavetiščih za živali.

modri zabojnik

V posode z modrim pokrovom odlagamo PAPIRNATO IN KARTONASTO EMBALAŽO (časopise, revije, zvezke, lepenko…).

NE SMEMO ODLAGATI: kopirnega, povoščenega, plastificiranega papirja, tapet, celofana, cigaretnih zavojčkov, papirnatih brisač in robčkov, z živili premazane ali prepojene kartonske embalaže (npr. škatle od pic).

rumeni zabojnik

V posode z rumenim pokrovom odlagamo PLASTIČNO EMBALAŽO (plastenke pijač, čistil, praškov in kozmetike, pločevinke, embalažo od mleka, sokov in jogurta, plastične vrečke in lončke…).

NE SMEMO ODLAGATI: plastične embalaže nevarnih snovi (olja, barv, lakov, strupov), celofana, CD plošč, kosovnih plastičnih predmetov (npr. polomljenih plastičnih stolov).

zeleni zabojnik

V posode z zelenim pokrovom odlagamo STEKLO (steklenice živil, pijač, kozmetike, kozarce vloženih živil…).

NE SMEMO ODLAGATI: okenskega in avtomobilskega stekla, žarnic, ogledal, porcelana, keramike, kristala, pleksija, karbonskega stekla.

bio zabojnik

V rjave posode odlagamo BIOLOŠKO RAZGRADLJIVE ODPADKE (kuhinjski odpadki, kavna gošča, ostanki hrane, pokvarjena hrana, papirnate vrečke za sadje in zelenjavo, papirnate brisače in robčki, vrtni odpadki, kot so rože, trava itd.).

NE SMEMO ODLAGATI: tekočih ostankov hrane, cigaretnih ogorkov, kosti, plenic, fekalij, maščob in olja, tekstila, gume, usnja in plute.

črni zabojnik

Preostanek odpadkov, kot so plastificiran papir, stiropor, zamaščena embalaža, plenice, mačji pesek, pepel, tkanine, usnje, kasete, pluta, guma, keramika, porcelan… odlagamo v posebne zabojnike brez oznak.

kosovni odvoz

Kose pohištva, preproge, kopalniško opremo in podobno, boste lahko odložili na t.i. KOSOVNEM ZBIRNEM ODPADU, ki se v vašem kraju organizira 2x letno. Lahko jih odpeljete tudi v Zbirni center Barje.

nevarni odpadki

2x letno bo vaš kraj obiskala tudi PREMIČNA ZBIRALNICA, kamor boste lahko odložili NEVARNE GOSPODINJSKE ODPADKE (akumulatorji, baterije, barve, topila, kemikalije, pesticidi, olja in masti, kuhinjska odpadna maščoba, pralna in kozmetična sredstva z nevarnimi snovmi, neonske cevi, zdravila.

Baterije in žarnice lahko oddate tudi v trgovinah, akumulatorje in avtomobilsko olje na bencinski postaji, zdravila v lekarni, avtomobilske gume pa pri vulkanizerju.

uporabno

Podjetje SNAGA vam na mobilnem portalu m.snaga.si nudi informacije o urnikih odvoza odpadkov, zbirnih centrih odpadkov in informacije o Zbirnem odlagališču Barje. Na portalu lahko vnesete ulico, v kateri živite in tako prejmete datume odvozov kosovnih odpadkov ter datume, kdaj se bo premična zbiralnica za nevarne gospodinjske odpadke zadrževala v vašem kraju.
Za brezplačen odvoz porezanega grmičevja ali listja jih lahko pokličete na tel. 01/ 477 96 32 za dodatna vprašanja in pojasnila pa so dosegljivi tudi po e- pošti zll@snaga.si.

 

Literatura: Priročnik za ravnanje z odpadki & urniki odvoza 2010

Komentiranje je onemogočeno..