spf in zvezdice, gremo na sonce!

Sonce ima ugodno delovanje na krvni obtok, presnovo, živčni sistem, psihične in fizične obremenitve in na splošno dobro počutje. Sodeluje pri sintezi vitamina D, ki je potreben za pravilno vgradnjo kalcija v kosti, kar je njegova najpomembnejša funkcija. Popolno izogibanje soncu torej nikakor ni zdravo, še manj pa se mu je zdravo pretirano izpostavljati.

Koža se pred sončnim sevanjem, UV žarki, brani na več načinov in sicer z zadebelitvijo, pigmentacijo, aktiviranjem encimov in potenjem. Kadar sistem s sevanjem preobremenimo, lahko pride do poškodb jedra celice, napolnjenega z DNK-jem in s tem do nepopravljivih poškodb kože. Zato, kadar se odpravljate na močno sonce, kože nikoli ne pozabite zaščititi!

UVA žarki so dolgi in prehajajo globoko v telo, kjer se kopičijo celo življenje in ob nepravilnem pristopanju puščajo resne bolezni. UVB žarki pa so krajši in dosegajo zgornje plasti kože. V zmerni koncentraciji povzročijo zaželeno obarvanost kože, v pretirani pa lahko številne nevšečnosti.

Zaščitni filtri v preparatih za sončenje ščitijo kožo pred soncem tako, da UV žarke odbijajo, razpršijo ali absorbirajo. Kemični filtri se pri absorbiranju UV žarkov spremenijo in sčasoma postanejo neaktivni. Mineralni filtri, katera sta samo dva: titanov in cinkov oksid, pa UV žarke odbijata in se ob tem ne spreminjata. Razlika med izdelkom, ki vsebuje samo kemične filtre in takim, ki vsebuje samo mineralne je v tem, da so slednji težje mazljivi, v kožo se ne vpijajo, temveč ostajajo na njej. Za uporabo so morda malce manj praktični, z zdravstvenega vidika pa veliko bolj priporočljivi, kot prvi. Sicer pa večina izdelkov za zaščito pred soncem vsebuje kar obe vrsti filtrov.

Zaščita pred UVB žarki

Na izdelkih se označuje s kratico SPF (sun protecting factor) in številko, ki pove, kako dolgo lahko ostanete izpostavljeni soncu, ne da bi vas pri tem opeklo. Če vas denimo sonce nezaščitene običajno opeče v desetih minutah, vam SPF 15 omogoči 15-krat daljšo izpostavljenost soncu (dve uri in pol), ne da bi vas opeklo. Na to številko se ne zanašajte v celoti, saj so neodvisne raziskave (VIP, OKO) pokazale, da proizvajalci radi navajajo višje številke, kakršne so dejanske. Poleg tega omenjena zaščita velja le, če je krema namazana v zelo debelem sloju, cca 1 cm! Upoštevajte tudi dejstvo, da pripravek s SPF 30 ni dvakrat učinkovitejši od tistega s SPF 15. Tisti s SPF 15 filtrira približno 94 % UVB-žarkov, tisti s SPF 30 pa 97 %.

Zaščita pred UVA žarki

Označuje se z eno do pet zvezdicami. Več zvezdic pomeni višjo zaščito. Vedno iščite izdelke, ki vas bodo obenem varovali pred UVA in UVB žarki.
Več o označevanju kozmetičnih izdelkov si lahko preberete tukaj: Simboli na kozmetičnih izdelkih

Če hočemo, da nas preparati dobro varujejo pred sevanjem, jih moramo seveda pravilno uporabljati.
Na očiščeno kožo jih enakomerno in v debelejšem sloju nanašamo 20-40 min pred sončenjem in po vsakem kopanju. Sočasno ne uporabljamo nobenih parfumov in toaletnih vod, ker lahko pride do foto reakcije in vzdraženosti kože. Pred sončenjem prav tako nikoli ne uporabljamo pilingov, saj s tem koži odvzamemo vse možnosti lastne zaščite. V času 11-15 ure se soncu izogibamo, priporočljivo pa je, da se pred njim ves čas varujemo tudi z daljšimi ohlapnimi oblačili in pokrivali. Ko zaščitite tudi uheljčke in ustnice ste pripravljeni na nežno božanje toplih žarkov. Vendar! Po pameti…

Po sončenju kožo izdatno navlažite, da jo nahranite, pomirite in pospešite njeno regeneracijo. Izjemno vam bo hvaležna, barva pa bo sijoča in dolgo se bo obdržala.

 

Preberite tudi: Kako lepo porjaveti

Komentiranje je onemogočeno..