se celulit res da odpraviti?

Celulit je patološka, degenerativna sprememba podkožnega maščobnega tkiva. Ni povezan z debelostjo, saj gre za dva ločena proseca. Lahko pa se pojavljata tudi skupaj.

Najpogostejši vzrok za nastanek je slab pretok predvsem limfne, pa tudi krvne tekočine. Kri namreč snovi, ki jih ne potrebuje, izloči v limfni obtok, ki jih odplavi, če seveda ni moten. Motnje v odvajanju limfne tekočine privedejo do nastanka limfedema, določenih procesov, katerih rezultat v splošnem pomenu besede poznamo kot- celulit.

Gre za motnjo v lokalni porazdelitvi maščob, za katero je značilno debelenje maščobnega tkiva, spremembe v čvrstosti kože, pomarančna koža, sprijemanje v najglobjih plasteh tkiva. Zaradi ohlapnosti kožnega tkiva in njegove razširjenosti je lahko, lokalizirano, moč občutiti tudi bolečine. Predvsem pri višjih stopnjah celulita; delimo jih na 4.

Celulit spodbujajo spolni hormoni v puberteti, nosečnosti in menopavzi, genetika, drža (sedeče delo ovira limfni pretok), prehrana (maščobe, sladkor, alkohol, premalo vode), moten krvni obtok (premalo gibanja), zdravila (kontracepcijske tabletke) in STRES.

Za odpravljanje celulita se je potrebno izogibati dejavnikom, ki pospešujejo nastajanje, že pridelanega pa uspešno odpravljamo z lipolizo, torej razgrajevanjem maščob in z izdelki, ki vsebujejo visoke koncentracije joda. Najboljši naravni izvor joda so morske alge; torej, če vam v salonu nudijo tretma iz smrdljivih zelenih alg, imate največ možnosti. 🙂 Jod pospeši razgradnjo trigliceridov ter proizvaja proste maščobne kisline in glicerol, ki preidejo v krvni obtok, kar v nadaljevanju povzroči skrčenje maščobnih celic in tako zmanjša njihovo širjenje. To poveča sprostitev zastale tekočine.

Dobre učinkovine so tudi kofein in teofilin, ki pomagata pri odstranjevanju maščob iz maščobnih celic. Prav tako karnitin, ki pospeši izgorevanje v delu celic, kjer se odvija celična presnova maščobnih kislin. Omembe vredni so tudi določeni encimi, kot je hialuronidaza,  ki drugim produktom omogoča, da se razmešajo med seboj.
Glavni cilj izdelkov proti celulitu je ustaviti proces prekomernega kopičenja maščob in spodbuditi njihovo naravno odstranjevanje.

Določene kreme (dobre je v poplavi ponudbe težko odkriti) resnično pomagajo v vojni proti celulitu, še boljši so tretmaji, ki vključujejo razne obloge iz alg, stimulatorje, grelne blazine, povoje…. Ne smemo pa pozabiti, da so vse te zadeve le smetana na kavo. Najprej je GIBANJE, potem je pravilna prehrana, nato tretmaji, na koncu pa kremice.

Imamo 4 stopnje celulita. Zato v boj čim prej. Prvi je res nedolžen in se ga da lepo in hitro odstraniti. Vse nadaljne stopnje pomenijo večjo degeneracijo in težje pristope. Z vsakih višjim stadijem se večajo tudi bolečine obolelih predelov. V zadnjem stadiju lahko pomagajo le ekstremni prijemi, ki so že v domeni zdravnikov.

Komentiranje je onemogočeno..