brazilska depilacija- kako se je začelo

Še pred dvema desetletjema se je misel na mednožje brez dlak zdela boleča, vse skupaj pa nepotrebno in kar malce fetišistično. Celo l. 1996 je ena od nepozabnih vinjet revolucionarne gledališčke igre Eve Ensler v Monologi vagine še predstavljala zamisel o britju sramnih dlak na željo spolnega partnerja kot nekaj perverznega, pri čemer nas spreleti srh.

Potem pa so na oder naravnost iz Brazilije prikorakale sestre Padilha. L.1987 so Jocelyn, Jonice, Janea, Joyce, Jussara, Juracy in Judseia Padliha sredi Manhattna odprle kozmetični salon. Kot bi pričakovali, so ga poimenovale Pri sestrah J., ponujale pa so to, kar so krstile za »brazilska depilacija«.

Več let pred tem se je bila mimo Janice Padliha, medtem, ko je ležala na plaži, sprehodila ženska v tangicah in s površno obrito bikini linijo. Zakaj ne bi vsega skupaj kratko malo odstranili z voskom, se je vprašala Janea. Ta nenavadni postopek je nato povsem spremenil svet ženskih genitalij, kot smo jih poznali- a šele čez dobro desetletje. Kakih 13 let je še veljal za čudaško, za tabu, in uporabljali so ga redko.

Potem pa je l. 2000 ob neki prelomni epizodi Seksa v mestu generacija Manola Blahnika zastrigla z ušesi. Ko se je glavna junakinja serije Carrie Bradshaw odločila za voskanje, je njen korak postal lažji. In ko se je od kožuška poslovila Carrie… No, ali se spomnite, sa so dekleta potem šla na tortico? Povejmo drugače: danes pečejo tortice tako rekoč na vsakem vogalu gornjega Manhattna.

Fenomen, ki so ga vpeljale sestre Padliha, se je razcvetel in brazilsko depilacijo so začeli ponujati vsi lepotni saloni v Združenih državah Amerike.

l. 2003 je Victoria Becham oznanila, da bi morala biti brazilska depilacija pri 15 letih obvezna. L. 2006 ji je sledila Eva Longoria, ki je za Cosmopilitan izjavila, da bi »vsaka ženska morala vsaj enkrat poskusiti voskanje “brazilska depilacija”. Potem bi ga vse hotele znova in znova, ker je seks toliko boljši.« V zveznih državah, kot sta New Jersey in Severna Dakota, so bili prisiljeni spremeniti zakonodajo o kozmetičnih storitveh, ko so ženske z ogorčenjem in obupom odkrile, da depilacija genitalij nikoli ni bila uradno legalizirana.

Demistefikacija ženskih genitalij je simbol ženske moči. »Številne ženske se končno počutijo kot lastnice svojih teles- kot svobodne posameznice,« pravi Heibernickova.

»Če hočejo biti spodaj brez, bodo pač spodaj brez. Če hočejo, da spet požene, bo pač spet pognalo. Če hočejo gredico v obliki srčka, bo v obliki srčka. Ampak vse to počnejo, ker to same hočejo.«

Povzeto po: Ashley Fetters, Revija Global, marec 2012

Preberite tudi: Brazilska depilacija; Kaj menijo moški

Komentiranje je onemogočeno..