fluor se uporablja kot strup za podgane

Večina zobnih past, med katerimi izbiramo na prodajnih policah, vsebuje kemijsko učinkovino fluor. Njegov namen je oviranje ustnih encimov, ugodnih za razvoj bakterij ter krepitev zobne sklenine. Žal pa so v zadnjem času vse glasnejše raziskave, ki se sprašujejo ali so ti pozitivni učinki večji od tistih negativnih, ki jih uporaba fluora prinaša.

Prvi pomislek izhaja iz dejstva, da se fluor uporablja kot strup za podgane. Strupena doza za 70kg težkega človeka je 350g.

Pri enkratnem umivanju zob pridemo v stik s približno 7mg fluora, kar sicer ne predstavlja neposredne nevarnosti, predvsem drugače pa je, če seštejemo količino fluora, ki ga uporabimo na mesec, leto, desetletje…, pri povprečnem ščetkanju 2x dnevno.

Če je fluora v telesu preveč se povečajo možnosti za zlome kosti, osteoporozo, poškodbe živčevja, bolečine v sklepih in glavobole, povezujejo ga tudi s splavi, genetskimi okvarami, nekaterimi vrstami raka, pešanjem spomina, intelektualno počasnostjo in zmanjševanjem IQ-ja.

Ko ščetkate zobe, zato uporabite minimalno količino zobne paste. Najboljše lahko storite, če uporabite zobno pasto brez fluora! Omejite uporabo ustnih vodic in vodic za dezinfekcijo ust, saj se fluor vpija tudi skozi ustno sluznico. Zobnih past nikoli ne pogoltnite! Bodite pozorni pri otrocih, ki to, zaradi okusnih otroških past, radi počno.

Ne pozabite na redne obiske zobozdravnika, uživajte čim več sadja in zelenjave, izogibajte se sladkorju in predelanim živilom, ki sta kriva, da smo se sploh spoznali z zobno gnilobo in začeli uporabljati paste s fluorom.

Komentiranje je onemogočeno..