ali je moj kozmetični salon čist?

Kozmetični salon je prostor, kjer se dnevno izmenja veliko ljudi. Z oblačili, obutvijo, prtljago in rokami tako pride v salon veliko število patogenih organizmov, ki se lahko prenesejo s stranke na stranko ali osebje. Kozmetičarka je zato dolžna skrbeti tako za svojo higieno, kot za higieno delovnih prostorov in površin.
Ali so prostor in njegovi zaposleni čisti, boste najverjetneje znali presoditi na prvo oko. Obstaja pa še veliko postopkov, ki se morajo izvesti, da lahko za prostor rečemo, da je neoporečen.

Navajamo nekaj osnovnih pravil, ki jih obsežneje obravnava Pravilnik o minimalnih sanitarnih pogojih (UL RS, 104/09), da boste znali presoditi ali je salon, ki ga obiskujete, vreden vašega zaupanja.

obutev

Ko pridete v kozmetični salon, vas mora pri vhodu pričakati obutev, ki mora biti ali za enkratno uporabo ali pa taka, ki se jo da razkužiti. Plastični natikači torej, nikakor pa ne hišni copati.

prostor

Prostori morajo biti dobro prezračeni in ogrevani na prijetno temperaturo. Tla in delovne površine je potrebno vsak dan pomiti in razkužiti s pripravki v ta namen. Prah na policah v kozmetičnem salonu je pokazatelj, da se tovrstna čiščenja ne izvajajo redno.
Ob umivalnikih je potrebno zagotoviti papirnate brisače za enkratno uporabo, saj so mokre bombažne brisačke leglo bakterij in zato prepovedane.

kozmetičarka

Med samim delom lahko opazujete kozmetičarko, če k delu pristopa pravilno. Miza na kateri boste ležale, mora biti pogrnjena s predlogo za enkratno uporabo. Pred pričetkom tretmaja si mora oprati in razkužiti roke na vam viden način. Če delo (pedikura, nega obraza) ali stranka (depilacija, manikura) tako zahteva, mora uporabljati rokavice, ki so izključno za enkratno uporabo! Prav tako rezila za skalpele (pedikura) in kozmetične iglice (nega obraza), ki so pakirane posamezno ter se odprejo in zavržejo na vam viden način.

kozmetični izdelki in pripomočki

Kozmetični izdelki, vkolikor niso pakirani v tubi, se zajemajo s spatulami, palčkami ali žličkami za enkratno uporabo, nikoli pa ne kar z rokami. Kozmetične lončke zapiramo takoj po zajemu in tako preprečujemo predčasno oksidacijo izdelka.
Pripomočki za delo morajo biti sterilizirani. Mokro se sterilizira neplastične pripomočke, ki prenesejo visoke temperature. To so pincete, škarjice in podobno. Steriliziran pribor se shranjuje v za to namenjene vrečke ali uv sterilizatorju, kjer se sterilizira tudi ostale pripomočke, kot so pilice, spatule in ostalo. Vrečke se odpira pred stranko oz. se pribor pred njo jemlje in sterilizatorja. Pincete, ki ležijo vsepovprek po salonu, ne pričajo o njihovi neoporečnosti.

Velikokrat lahko zaradi napačnega pristopa kozmetičark dobimo napačen vtis o čistosti prostorov in površin. Takrat ste ve tiste, ki morate opozoriti, saj morate zase zahtevati le najboljše!

Komentiranje je onemogočeno..