Prva pomoč pri vraščenem nohtku

Večina odraslih smo že imeli težave zaradi vraščenega nohta. Največkrat je posledica nepravilne obutve, napačnega striženja ali drugih pritiskov na noht. Včasih pa se nohtek vraste tudi dojenčkom, ki (neprimernih) čevljev sploh še ne uporabljajo. Pediatri so mnenja, da gre za pogost pojav.

Medtem, ko bi sami zavili k najljubšemu pedikerju, dojenčka tja ne moremo peljati. Ne, ker mu pediker ne bi želel pomagati, temveč zato, ker vraščen nohtek boli in otroček ne bo dovolil nepoznanemu človeku, da se s tem nohtkom ukvarja.

Naslednjih nekaj nasvetov vam bo pomagalo, da se boste zadeve lotili sami in upamo, uspešno pozdravili vraščen nohtek.Nohtke na nogi VEDNO režite naravnost. Sploh in še posebej, v primeru vraščanja, jih nikoli ne režite ovalno ali v kotičkih pod kotom, ker s tem potencirate vraščanje. Nohtke boste najlaže postrigli medtem, ko otrok spi.

  • Nohtek se bo na mestu vraščanju hitro začel gnojiti. Obnohtje morate zato redno in temeljito čistiti. Z novo, mehko zobno ščetko, krtačite od korena nohta naprej, v smeri izraščanja, večkrat dnevno. Krtačko po uporabi operite, pred uporabo pa razkužite!
  • Če vam bo uspelo, manjši košček vate namočite v razkužilo (50% razkužila + 50% vode) ali eterično olje čajevca ter ga porinite pod nohtek na mestu vraščanja. Če vam to ne uspe, tampon položite po vrhu in ga večkrat na dan zamenjajte. Izognite se dolgotrajnemu limanju mokrih obkladkov na kožo, da preprečite prekomerno mehčanje kože in bakterijske okužbe.
  • Priporoča se mazanje s smetliko, eteričnim oljem čajevca, ki deluje protimikrobno (zavira rast in razvoj bakterij, virusov in gliv) in eteričnim oljem sivke, ki je poznan kot naravni antibiotik in antiseptik.

V nekaj dneh bi nohtek morali pozdraviti. Če se bo stanje slabšalo, obiščite izbranega pediatra.

Komentiranje je onemogočeno..