moj dojenček ima mozoljčke!

Pri novorojenčkih se pogostokrat pojavijo nenevarne kožne spremembe, ki navadno s časom, brez posledic, preminejo.

luščenje kože

V prvih novorojenčkovih dneh se lahko pojavi luščenje kože, predvsem na dlaneh in podplatih. V nekaj dneh luščenje izgine, zato ga ni treba pospeševati s frotiranjem, niti uporabljati pripravkov za celjenje. V kasnejšem obdobju se lahko luščenje, v obliki krastastih luskic, pojavi na lasišču. T.i. emenice negujemo z naravnimi olji, lasišče večkrat dnevno počešemo ali sfrotiramo.

vneta ritka

Zaradi splošno občutljive kože dojenčkov se le-ta rada vname. Najpogosteje na ritki, kjer prihaja v stik z iritirajočim amoniakom v urinu. Preventivno zato uporabljamo zračne pleničke, jih menjamo večkrat dnevno, kožo med previjanjem dobro osušimo, uporabljamo mazilo za ritko, ribje mazilo in otroški puder.

suha koža

Zaradi občutljivosti, nedefinirane strukture in zmanjšane sposobnosti varovanja pred zunanjimi vplivi, lahko koža dojenčkov postane tudi izrazito suha. Pred izsušenostjo jo varujemo z naravnimi olji in toplimi, bombažnimi oblačili. Da vlaga iz kože ne bo po nepotrebnem izhlapevala, poskrbite tudi za zadostno vlažnost bivalnih prostorov. V zimskih mesecih zato na radiatorje postavite posodice z vodo. Pazite, da bivalni prostori ne bodo pretopli. Če se dojenčkovo telo pregreje, se lahko po njem pojavijo rdeči izpuščaji, ki jih strokovno imenujemo vročinski osip. Kadar so izpuščaji izbočeni, z belo sredino in se selijo, gre za koprivnico (urtikarijo), ki razen v hujših primerih izgine z zagotovitvijo ustreznih bivalnih pogojev.

mozoljčki

Predvsem po obrazu, boste zagotovo lahko opazili tudi milije, ki nastanejo zaradi še nepopolno razvitih žlez znojnic. Drobne bele bunkcice spominjajo in so po velikosti enake zdrobu. So neboleče, ne srbijo in otroka ne motijo. Izginejo same po sebi, zato jih ne zdravimo, ne mazilimo in ne stiskamo.

Komentiranje je onemogočeno..