Problem pogostega razkuževanja rok

(Pre)pogosto razkuževanje rok v prvi vrsti nima negativnega vpliva samo na “lepotni izgled” rok, ampak predvsem na to, da se premalo zavedamo dejstva, da ob nevtraliziranju škodljivih bakterij in virusov, v enaki smeri delujemo tudi na naše dobre bakterije, ki nas varujejo in morajo biti prisotne na koži.

Razkužila kožo tudi sušijo, na daljši rok jo na ta način poškodujejo in postane še bolj dovzetna in prepustna za vdor mikrobov.

Pretiranega razkuževanja se je potrebno izogibat. Umivanje rok je najbolj pomembno. Izbirajmo mila, ki kar najmanj izsušujejo kožo, če so težave izsušene povrhnjice že prisotne, bodo najbolj primerna sindet mila in mila, ki so tudi sicer namenjena čiščenju kože z atopičnim dermatitisom.

Roke moramo čim večkrat namazati z mastnimi pripravki, ki bodo kožo varovala pred izgubo vlage in “okoljem”.

Po potrebi lahko posežemo tudi po izdelkih, ki pospešujejo regeneracijo kože, ampak ob sočasnem zavedanju, da so vse te stvari le pripomočki za lajšanje težav. Dokler ne bomo odpravili vzroka, lahko težave vztrajajo. Lahko napredujejo tudi v razne dermatitise, npr. kontaktni dermatitis, poslabšanje ali ponovni izbruh atopijskega dermatitisa in podobno.

Tistim, ki se večkratnega dnevnega razkuževanja ne morejo ognit, bi priporočila tudi uporabo rokavic.

Komentiranje je onemogočeno..