Rozalična koža

Rozacea je vnetna kožna bolezen, ki povzroča rdečico predvsem na obrazu, lahko pa tudi dekolteju, zatilju in ušesih. Rdečica nastaja zaradi razširjenih krvnih žil pod kožo, kar omogoča večji pretok krvi v površinskem sloju. Dodatna kri blizu površine kože je tisto, kar daje ljudem z rozacejo značilen rdeč, zardel videz.

Prizadene približno 10% prebivalstva, večina sploh ne ve, da trpi za to obliko bolezni. Če rozaceja ni pravilno tretirana, negovana ali zdravljena, napreduje v višje stadije in povzroča še večje težave.

Bolezen se lahko pojavi kadarkoli, navadno med 30 in 60 letom, pogosti sprožilci so hormoni (nosečnost, porod, dojenje, kontracepcijske tablete), antibiotiki, kontaktni dermatitis (stik z določenimi sestavinami, kemikalijami)…

LOČIMO 3 STADIJE OZ. PODTIPE ROZACEJE:

rozacea1TIP 1: erythematotelangiectatic, za katero je značilno zardevanje in konstantna rdečica obraza. Pogosto so vidne tudi kapilare, ki prosevajo skozi kožo, posamezne ali pajkaste oblike, ki se v zadnjem času dokaj uspešno odpravljajo z laserji in IPL-ji. Z enakimi sistemi zmanjšujemo tudi samo rdečico, s tem da uničimo krvne žilice, ki vodijo do simptomov.

rozacea2TIP 2: papulopustular je diagnosticirana s konstantno rdečico ter aknami, mozolji in pustulami. Stanje se lahko pojavlja sočasno s tipom 1 ali kot posledica (nepravilno) nezdravljenja prvega tipa. Zdravljenje obsega oralne in topikalne pristope, ki zmanjšujejo vnetje in preprečujejo okužbe, včasih se predpišejo tudi antibiotiki.

rozacea3TIP 3: phymatous, za katero je značilna zadebelitev kože, največkrat na področju nosu in se pojavlja največkrat pri moških. Zmerne primere zdravimo z zdravili, za hude manifestacije pa so potrebni operativni posegi.

rozacea4TIP 4: ocular rosacea je karakterizirana z vodenim, krvavim videzom oči, zbadanjem in srbečico očesa, občutljivostjo na svetlobo in zamegljen vid. Nezdravljenje lahko vodi v izgubo vida.

Vsi tipi se morajo obvezno izogibati:

 • Prehrana: močne začimbe (poper, čili, rožmarin, cimet…), sol, kava in alkohol (predvsem rdeče vino in žgane pijače), ker pospešujejo prekrvavitev.
 • Vremenske razmere: sonce, mraz, veter, suh zrak (centralno ogrevanje), megla, cigaretni dim, smog, ker povzročajo poškodbe žilja, sušijo povrhnjico in mašijo pore. Ko se odpravljate ven, kožo obvezno zaščitite s primerno kremo, sončno kremo ali podlago (primernim “pudrom”).
 • Kozmetika: dišavni aditivi (limona, limeta, poprova meta, bor, cedra, vrtnica, sivka in vse sintetične dišave; INCI parfum), alkohol in mehanski pilingi, ker povzročajo pretirano draženje kože ter komedogene sestavine, ker mašijo pore.
 • Nega: vroče kopeli, preveč topla ali hladna voda, savna, bazeni.

Priporočila za zdravljenje:

 • Konvencionalno zdravljenje: oralno in topikalno zdravljenje, tablete, mazila, antibiotiki. Pacienti, ki so se poslužili tovrstnega zdravljenja velikokrat poročajo o uspešnosti zdravljenja samo v času jemanja zdravil, nato o ponovnem poslabšanju. Glede na to, da je rozacea poznana kot neozdravljiva kožna bolezen, se žal, tudi na konvencionalno zdravljenje ne morete 100% zanesti, da vam bo prineslo trajno olajšanje. Oboleli poročajo, da ima največji smisel izogibanje sprožilnim dejavnikom, posebna pozornost pri prehrani in primerna, redna nega kože.
  Nekatere raziskave potrjujejo vzročno povezavo med rozaceo in na koži obraza preveč razraslo pršico demodex, pa tudi preveč razraslo črevesno bakterijo helicobacter pylori.
 • Prehrana: Hrana, bogata z vit. A in E, zeleni čaj. Pacienti poročajo o izboljšanju kože po izločitvi mlečnih izdelkov iz prehrane. Večina populacije mlečnih izdelkov ne presnavlja dobro in ker je koža le podaljšek prebavnega sistema, je v tem mogoče videti smiselno povezavo. Poročajo tudi o izboljšanju po prenehanju uživanja sladkorja, saj ta povzroča zakisanost in s tem številne kožne težave. Potrebno se je izogibati tudi predelani in ekološko oporečni hrani, saj pesticidi in hormoni povzročajo toksifikacijo in veliko telesno neravnovesje.
 • Kozmetika: obvezna uporaba UV zaščite. Priporočajo se mineralni filtri (cinkov oksid, titanijev dioksid), ker so primerni tudi za občutljivo kožo.
 • Nega: jutranje in večerno čiščenje z nežnimi, brezmilnimi pripravki. Pomembno zaradi odstranjevanja nečistoč, ki mašijo pore in iritirajo kožo. Med čistili izberite čistilno mleko (v/o emulzija) namesto čistilnega gela (o/v emulzija). Začnite uporabljati tonik s salicilno kislino (pomirja kožo, preprečuje mašenje por, zavira rast pršic). Rozalična koža mora posebno pozornost nameniti odstranjevanju poroženelega sloja kože in ker so mehanski pilingi in sadne kisline kontraindicirani, je salicilna kislina odlična alternativa tudi za to.
  Negovalne kreme naj bodo primerna za nego kože z rozaceo. V njih iščite sestavine, kot so bisabolol, skvalen in glicerin ali so, enostavneje, označene za uporabo na rozalični koži. Če potrebujete pomoč, se posvetujte z dermatologom ali izkušeno kozmetičarko. Izogibajte se pogostemu menjavanju kozmetike, saj to predstavlja stres za kožo. Rozalična koža se bo burneje odzvala.
 • Ličenje naj bo po sistemu manj je več. Smiselna je uporaba naravnih proizvodov in mineralnih produktov. Tekoča podlaga naj bo v zelenih in rumenih podtonih, ki nevtralizira rdečo barvo. Senčila naj bodo mineralna. Maskara hipoalergena.
 • Alternativno zdravljenje: bioresonanca vam lahko pomaga ugotoviti, kateri hrani se morate izogibati. Homeopatija vam lahko pomaga blažiti simptome. Kozmetičarka vam lahko pomaga pri izboru primernih kozmetičnih izdelkov in laserskih tretmajih. Za obvladovanje in preprečevanje stresa poskusite vse, kar bi vam lahko pomagalo. Je najpogostejši sprožilec in slabšalec stanja rozaceje.
 • Higiena: ne dotikajte se obraza po nepotrebnem, da preprečite okužbe, h katerim je občutljiva (ranjena) koža bolj podvržena. 1-2x tedensko preoblecite vzglavnike in redno odstranjujte pršice po bivalnih prostorih.

rosacea-banner

Več nasvetov najdete: Združenje za rozaceo

Morda bi vas zanimalo:

Lasersko zdravljenje rozaceje
Salicilni premazi

Komentiranje je onemogočeno..