Aknasta koža

Prve vnetne bolezni predelov kože, se običajno prvič pojavijo v času pubertete, ko se poveča izločanje spolnih hormonov. Posledica povečanega izločanja loja s spremenjeno sestavo, na predelih, kjer najdemo veliko lojnic (obraz, hrbet, prsi, ramena, nadlahti in vrat) ima za posledico komedone, papule ali pustule.

KOMEDONSKA AKNAVOST je primer blažjega obolenja. Gre za posamezne ali številne odprte in zaprte komedone, ki se pojavljajo predvsem na obrazu. Skoraj vedno je izražena seborea.

PAPULOPUSTULOZNA OBLIKA je hujša. Prepozna se po furunklom podobnim tvorbam, ki prizadanejo obraz, vrat, hrbet, prsa, nadlahti. Vedno je prisotna seborea.

KONGLOBIRANE AKNE so najhujša oblika aknavosti, ki prizadene predvsem moške. Okvare se poleg značilnih področjih pojavljajo tudi na trebuhu, v ušesnih mečicah in na lasišču. Puščajo številne brazgotine.

Te, t.i. fiziološke akne, se pozdravijo same od sebe pri večini adolescentov. Pri približno tretjini pa se razvijejo manifestne akne, ki na koži puščajo trajne posledice, t.j. brazgotine, kar jih uvršča med najpogostejše dermatološke bolezni.
Akne navadno trajajo približno 10 let, nekje do 30. leta, nekaterim pa se pojavljajo celo življenje. Najhujše oblike aken se pojavljajo pri moškem spolu.

Nagnjenost k aknam, kot tudi velikost in aktivnost lojnic, je dedna. Glavni patogenski dejavniki pri razvoju bolezni so prekomerno izločanje loja (seborea), pospešeno poroženevanje (hiperkeratinizacija) in delovanje bakterij (predvsem Propionibacterium acnes).

Da bi skrajšali čas trajanja bolezni, preprečili razvoj bolezni in omilili njene posledice, se držite naslednjih nasvetov:

Nega kože

 • V kozmetičnih izdelkih iščite naslednje sestavine: ognjič, divji kostanj, panthenol, salicilna kislina, glikolna kislina.
 • Izogibajte se močnim čistilnim sredstvom in dodanemu alkoholu. Prekomerno izsuševanje kože bo povzročilo potrebo kože po odvzeti zaščiti in s tem povečano proizvodnjo in izločanje loja, kar lahko stvar še poslabša. Zgodi se lahko izsušena povrhnjica in akne, katero kombinacijo je zelo težko negovati.
 • Izberite čistila (mleko ali gel), ki vam kože po umivanju ne bo (pretirano) zategnilo. Dobro se obnese sestavina saponaria officinalis.
 • Uporabljajte tonike s kislinami, s katerimi boste redno raztapljali poroženeli sloj in preprečevali razmnoževanje bakterij. Salicilna kislina preprečuje razvoj bakterij, odstranjuje poroženel sloj, ima podaljšano delovanje, umirja rdečico. Glikolna kislina pospešuje regeneracijo kože. Sadne (AHA) kisline uravnavajo izločanje loja, vlažijo in gladijo.
 • Kreme naj bodo lahke in vlažilne.
 • V vseh izdelkih, ki jih uporabljate, se obvezno izogibajte komedogenim sestavinam, ker mašijo pore.

Prehrana

 • V večini primerov, še posebej, če se akne pojavljajo na področju čeljustne kosti, pomaga brezmlečna dieta. Iz prehrane izločite vse mlečne izdelke.
 • Pazite pri vnosu sladkorja in predelanih živil, ker povzročajo zakisanost telesa in slabšajo stanje kože.
 • Okrepite prebavni sistem z uživanjem zadostnih količin balastnih snovi, vode in probiotikov.

Higiena

 • Ne dotikajte se obraza.
 • Za brisanje obraza po umivanju, uporabljajte papirnate brisačke za enkratno uporabo.
 • 2x tedensko preoblecite posteljnino za vzglavnik.

Pri hujših oblikah aknavosti se o primernem zdravljenju posvetujte z dermatologom.

pevonia-acne

Morda bi vas zanimalo: Kislinska nega obraza

Komentiranje je onemogočeno..