parafin? ne, hvala!

Dostikrat sem že omenila, da v našem salonu ne boste našli izdelkov, ki vsebujejo parafin. Tudi, če se negujete drugje, naj vam ne bo nerodno vprašati, kaj vam dajejo na kožo. Ne nazadnje, gre za vašo kožo, lepoto in zdravje!

Parafini so voski, ki nastanejo kot stranski proizvod pri izdelavi bencina iz surove nafte. Če jih ne bi odstranili, bi zamašili cevi za dovod bencina v naših avtomobilih. Ker proizvajamo velike količine bencina, v naftni industriji nastaja ogromno odpadnega parafina.

Zaradi (pre)obilice omenjene sestavine, je ta cenovno zelo dostopna in se zato množično uporablja v kozmetične, pa tudi zdravstvene namene. Problem nastane zaradi tega, ker so parafini reakcijsko izjemno nedejavna surovina. To pomeni, da se ne spojijo z odpadnimi snovmi iz okolja, bakterijami in podobnimi nečistočami, kar je sicer mogoče izkoristiti v pozitivnem smislu. Pri vsakodnevni negi delujejo kot plastična vrečka, ki jo v obliki voščenega sloja namažemo na kožo.

Parafin koži preprečuje uničiti strupe, povzroča akne, iritacije, vzdraženost, rdečico, srbenje in kožne bolezni. Upočasni razvoj kožnih celic in povzroča predčasno staranje kože. Vsak derivat mineralnega olja je lahko kontaminiran z rakotvornim PAH’s (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons).

Parafin in njegove derivate boste našli v kremah, ličilih, voskih za depilacijo, celo nekaterih zdravilih in hrani. Izognite se jim!

Našli jih boste pod naslednjimi imeni:

parafinski vosek (paraffin wax), trdi parafin, paraffinum durim, paraffinum solidum, parafinsko olje (paraffin oil), mineralno olje (mineral oil), paraffinum perliquidum, paraffinum subliqudium, paraffinum liquidum, vazelin (petrulatum, petroleum jelly), beli vazelin, vazelinsko olje, eucerin, eucerinum anhydricum, lanolin, lanolin oil, talglicerid hidriran (hydrogenated tallow glyceride), mikrokristalinski vosek (mycrocrystalline wax), mikrovosek, (mycro wax), ozokerit in ceresin.

Komentiranje je onemogočeno..